از سال ۱۳۸۳ كه محيطبان پارك ملي گلستان شدم و كار را به عنوان محيطبان آغاز كردم تاكنون ۱۶ سال ميگذرد. سالهايي در پارك ملي گلستان گذشت و چند سالي هم در منطقه حفاظت شده البرز جنوبي بودم و بعد هم به بازرسي يگان حفاظت آمدم؛ جايي كه در آن نظارت بر وضعيت محيطبانان انجام ميگيرد.
از سال ۱۳۸۳ كه محيطبان پارك ملي گلستان شدم و كار را به عنوان محيطبان آغاز كردم تاكنون ۱۶ سال ميگذرد. سالهايي در پارك ملي گلستان گذشت و چند سالي هم در منطقه حفاظت شده البرز جنوبي بودم و بعد هم به بازرسي يگان حفاظت آمدم؛ جايي كه در آن نظارت بر وضعيت محيطبانان انجام ميگيرد. نيازهايشان، آموزشها و امكاناتي كه بايد داشته باشند مورد بررسي قرار ميگيرد و در اين مكان است كه تلاش ميشود تا اين نيازها تا حدي مرتفع شوند. حضور در اين مكان براي من كه سالها تجربه حضور در محيطباني را داشتم عاملي بود تا بدانم چطور بايد اين كاستيها را رفع كرد؛ كاستيهايي كه سالهاي سال وجود داشتند. وضعيت در سالهاي ابتدايي كارم به نحوي بود كه بسياري از مردم حتي نميدانستند محيطباني چه شغلي است. امكاناتمان به شدت كم بود و كار به جايي رسيد كه براي ما كه شغلمان را دوست داشتيم؛ تحمل سختتر از هميشه بود اما با گذر زمان و كمك رسانهها و شبكههاي اجتماعي؛ اين شغل به مردم شناسانده شد. كمكم مردم محيطبانان را شناختند و اهميت اين شغل نمايان شد. از چند سال قبل تا حالا اين شناخت باعث شده تا احترام و علاقه محيطبانان نيز افزوده شود و در نتيجه آنها هم اعتماد به نفسشان براي ماندن در اين شغل سخت بيشتر شود. از سوي ديگر اين اتفاقات باعث شد تا در گذر زمان و خصوصا از زمان حضور جناب سرهنگ محبتخاني به عنوان مشاور رياست سازمان و فرمانده يگان حفاظت سازمان حفاظت محيطزيست كشور و ارتباط ويژه ايشان با رياست محترم سازمان محيطزيست و نيروي انتظامي كشور، پيگيري براي رفع مشكلات محيطبانان بيشتر شود.
يكي از مواردي كه در طول ساليان مختلف مورد بيتوجهي قرار گرفت مساله آموزش بود. آموزش به محيطبانان درباره وظايف شغلي و ماموريتها، نظم مشخصي نداشت و به صورت منقطع برگزار ميشد. حتي محيطباناني داشتيم كه آموزش محيطباني بدو خدمت را كه ابتداي كار بايد بگذرانند را پس از 28 سال خدمت محيطباني، نگذرانده بودند و همين نبود آموزش كافي و مستمر مشكلات فراواني را در طول ساليان گذشته ايجاد كرد. ما در سالهاي اخير بحث آموزش را در اولويت اجرا گذاشتيم و در حيطههاي مختلف آن را گسترش داديم؛ نحوه استفاده از سلاح سازماني، چگونگي مواجهه با شكارچي، بقا در طبيعت و... همگي دورههاي مستمري را دربرگرفت كه عملياتي شدند و تاثيرات خودش را هم داشت و يكي از آنها كم شدن درگيريها و از بين رفتن دو طرف بود، چون ديگر محيطبانان آموزش لازم را براي اين امر ديده بودند و البته آموزشها هم همه بهروز شده بودند. پس از آن افزايش تجهيزات و امكانات هم در دستور كار سالهاي اخير قرار گرفت. زماني بود كه از ميان پنج محيطبان تنها يك يا دو نفرشان اسلحه داشتند اما حالا وضع سلاح بهتر شده و همچنين شوكر برقي و افشانه هم به تجهيزات دفاعي محيطبانان اضافه شده است و جليقه ضدگلوله نيز به محيطبانان تحويل شده است و وضعيت كفش و لباس و تجهيزات انفرادي نيز بهبود يافته است. در كنار اين موارد گرفتن مجوز استخدام سالي ۲۵۰ نيرو براي 10 سال آينده هم از جمله اتفاقات مثبت ديگري بود كه در سالهاي اخير شاهدش بوديم و البته بايد بدانيد گرفتن نيرو هم ديگر به سبك و سياق گذشته نيست. حالا علاوه بر آنكه آزمون كتبي گرفته ميشود، پس از آن تستهاي روانشناسي؛ پزشكي و ورزشي و تخصصي هم گرفته ميشود تا افرادي به تيم محيطبانان جديد كشور اضافه شوند كه از هر نظر توانمند باشند تا بتوانند در وضعيت سخت تاب بياورند و شيفته اين شغل باشند. همچنين پيشنهاد ايجاد رشته محيطباني در دانشگاه علمي كاربردي هم داده شده تا افراد آموزشهاي دانشگاهي اين حرفه را هم بياموزند.
در كنار اين موارد گفته شده؛ تصويب لايحه حمايت بيمهاي محيطبانان، افزايش حقوق و مزايا، خريد خودروهاي مناسب مناطق و تحويل مستقيم به پاسگاههاي محيطباني، جيره غذايي، كاهش شيفت محيطبانان، تحويل پلاك محرمانه جهت اقدامات اطلاعاتي كشف سلاح متخلفين و پرداخت حقالكشف هم از نقاط روشن ديگر سالهاي اخير است. نقطهاي كه نشان ميدهد با وجود همه مشكلات رو به پيشرفتيم. اين پيشرفتها در كنار راهاندازي بخش سايبري توانسته كمك شاياني در جهت حفاظت از تنوع زيستي كشور باشد. بخشي كه اوايل امسال پليس فتا تفاهمنامهاش را با سازمان محيطزيست امضا كرد و به اين ترتيب تخلفات فضاي مجازي مانند خريد و فروش حياتوحش و حيوان آزاري و... مورد پيگرد قرار گرفت تا به اين ترتيب در فضاي مجازي هم هر متخلفي نتواند عرضاندام كند.
* جواد سلياري
* مسوول بازرسي يگان حفاظت سازمان محيطزيست
منبع: روزنامه اعتماد
پای نظارت استصوابی به رانندههای تاکسی هم کشیده شد
توصیه عباس عبدی به حدادعادل: این نگاه سلبی که بکوشیم تا دیگران نباشند، راهبرد سازندهای نیست
تلخترین اتفاق در سالهای اخیر از نگاه سخنگوی دولت
سالهاي اخير سالهاي پيشرفت محيطباني
4 کمبود جدی حفاظت
میخواستیم به «سقف» برسیم ولی «کف» را هم از دست دادیم
حكمرانی هوشمند
اسلام واقعی با اسلامی که اکنون زبانزد ماست چه فرقهایی دارد؟
مسیح مهاجری از صداوسیما برای اجازه انتشار صحبتهای صدیقی
سخنگوی دولت: دوقطبی واکسن ایجاد نکنیم
چرا مردم به واکسن چینی اعتماد ندارند؟
نظام گزینش کشور نباید تبدیل به بهانهای برای کنار گذاشتن استعدادها شود
همسو با دغدغههای مردم
سردار سلیمانی، از آن نامهای معنایافته است که در زمان حیات نیزمحبوبیت و مرجعیت داشت
هزار وعده خوبان یکی وفا نکند
باید از همبستگیهای مذهبی در داخل کشور مراقبت کنیم
به جای اصلاح ابرو، چشم قانون را کور نکنیم!
عباس آخوندی از میرسلیم خواست تا دلایل رد FATF را اعلام کند
به دنبال حقوق شهروندی
یلدای کرونایی: حکمروایی و مسئولیت
اسبابکشی به جامعه مجازی
محمدعلی الستی در یادداشتی نوشت: فردوسیپور و ماجرای شایستهسالاری
راهبردهای خنثیسازی و رفع تحریم
منطق و نتیجه شرطگذاری
سیاست یتیم ایران، بهسان تیم فوتبالی بدون لیگ و باشگاه و میدان واقعی
تحلیلگر مسائل اجتماعی و سیاسی در یادداشتی نوشت: سیاست به مثابه اسب عصاری
کاش به جای ملامت آن مرد متوهم کمی هم خود را مذمت کنیم
عمق استراتژیک ترکیه
بیماری مزمن اقتصاد ایران و اصلاح ساختار در بودجه ۱۴۰۰
قهر دانشجویان با کنشگری
نظراتی که حاوی تهمت یا افتراست منتشر نمیکند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت لاتین (فینگیلیش) خودداری کنید.
تمامی حقوق این سایت برای همه نیوز محفوظ میباشد. طراحی سایت